Enguany la comarca del Mestrazgo posa en marxa un vedat de bolets que inclou, en la seua normativa, el cobrament d'una taxa a tot tipus de recol·lectors: aficionats, propietaris, veïns o comerciants. L'objectiu és regular l'aprofitament dels boscos i d'este producte després de la invasió de muntanyes que s'ha produït en anys anteriors perque en moltes zones, les muntanyes i finques són de propietat privada per la qual cosa es necessari respectar, o com a mínim demanar permís abans de recol·lectari cal ser especialment respectuós amb les tanques ramaderes, sembrats o zones de pastius.
Aquesta zona compta amb una gran varietat paisatgística en què es pot trobar una gran quantitat de bolets comestibles com:
Hygrophorus marzuolus | Lactarius deliciosus | Lepista nuda |
Leucopaxillus giganteus | Leucopaxillus lepistoides | Macrolepiota procera . |
Pleurotus eryngii | Russula cyanoxantha | Tricholoma portentosum |
Panaeolus sphinctrinus | Paxillus involutus | Psilocybe semilanceata |
Agaricus Xanthoderma | Amanita muscaria | Amanita pantherina |
Recomanacions útils
-Els que s'inicien en l'arreplegada de bolets, han d'anar sempre acompanyats d'algú amb experiència.-Si no coneixem perfectament un bolet, no recol·lectar-la. I en cas de recol·lectar-la sense estar perfectament segurs, no consumir-la fins haber consultat el tema amb un expert.
-La busca de bolets ha de fer-se amb la vista, mai amb rastells que poden danyar el substrat.
-No destruir els exemplars que no vagen a ser arreplegats, així compliran el seu cicle biològic.
-Netejar sobre el terreny els exemplars tallats. Les restes deixar-los sobre el terreny o semienterrats.
-Quan es troba un bolet, buscar més de la mateixa espècie per la contornada.
El equip del recol.lector
Una cistella de vimenMai bosses de plàstic. En la cistella de vimen, els bolets respiren, no s'esclafen entre si i solten espores que es quedaran en el sòl. És convenient que la cistella siga àmplia i si és possible, dividida en compartiments per a separar fongs d'altres i evitar així la contaminació encreuada.
Un ganivet o navaixa
Per a tallar el bolet pel peu i així evitar arrancar part del miceli, que és la part subterrània del bolet. Un pinzell
Per a netejar la terra adherida al bolet.
Impermeable, bótes impermeables, i també s'aconsella una brúixola i un telèfon mòbil per a evitar perdre's en la muntanya.
Enrecorda
El millor robellonero no és el que arriba a casa amb més cistelles plenes, sinó el que després d'eixir al bosc, no deixa cap rastre o empremta visible de la seua estada ademés d'haver disfrutat en la muntanya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario